Sunday, January 18, 2009

Viljandi ja Valgamaa

Viljandi Linnavalitsus otsustas anda välja ühe 2000-kroonise peapreemia “Parim valgusobjekt”, milleks tunnistati Viljandi Metall AS-le (juhatuse liige Jaak Sulg) kuuluv värviline valguspuu. Taiese autor on skulptor Peeter Leinbock.Viljandi ja selle ümbrus on tuntud oma maalilise ja mitmekesise looduse poolest.

Viljandi asub Sakala kõrgustiku põhjaosal, S-kujulise Viljandi-Raudna ürgoru kõrgel pervel. Viljandi org on avatud edelatuultele, mis kannavad edasi Raudna oru soiste lammide kasemetsa õietolmu. Viljandi asub Riia lahe Pärnu jõgikonna ja Võrtsjärve-Peipsi vesikonna veelahkmest lääne pool. Linn paikneb orus asuva pikliku Viljandi järve loodekaldal.

Viljandi järv on tüüpiline orujärv, mis asub jääajal tekkinud ürgorus: pikk, kitsas, kõrgete kallastega ja suhteliselt sügav. Viljandi ürgoru veerud on allikarohked. Siin avaneb mitmeid selgeveelisi, heade joogivee omadustega allikaid. Viljandi järv on ainus Eestis, mis paikneb Viljandi linna haldusterritooriumil.Valgamaa
Viimaste aastatega on tehtud suur töö, et korrastada matkamisvõimalusi Eestimaa looduses. RMK metsamajade, onnide ja laagriplatside võrgustik võimaldab leida ööbimisvõimalusi nii nõudlikumale kui vähemnõudlikule loodusesõbrale. Ka metsaradadele tehtud laudteed võimaldavad ühest küljest lihtsamat pääsu näiteks rabadesse, kuid samas ka kaitsevad tundlikku rabamaastikku.

Kahjuks tuleb tihti tõdeda, et kuigi võimalused loodusesse pääsemiseks on loodud, leidub neid, kes seda kurjasti ära kasutavad. Olgu selleks siis lõkkes ära põletatud pingid, ATVdega segi keeratud metsarajad või suitsukonisid ja pudelikilde täis laagriplatsid – korralikku matkaelamust varjutavad need kõik kindlasti.

1 comment:

Unknown said...

Loe ise ka jutt läbi. Kustuta ülearune tekst maha. Siin on ebaolulist ka.
Ja:
Õpetaja SIRJE TIILEN!!!!